Benelux flag (unofficial)

Archive of February, 2017

 • Koeling bevordert (top) sport

  Inspanning tijdens warme omstandigheden leidt tot een flinke toename van de lichaamstemperatuur. Hierdoor kan de gezondheid in gevaar komen en het prestatievermogen van (top)sporters afnemen. Afkoelen tijdens het sporten is daarom van belang.

  Onderzoekers van het Radboudumc vergeleken de effectiviteit van vijf beschikbare koeltechnieken. Hun resultaten en aanbevelingen verschenen in het British Journal of Sports Medicine.

  Coolpacks Een voetballer in Brazilië of een wielrenner in de warme Franse zon heeft diverse opties om af te koelen. De afgelopen jaren zijn hiervoor verschillende methoden ontwikkeld. ”Sporters gebruiken koelvesten, waterbaden, ijsslurry en coolpacks om de lichaamstemperatuur voorafgaand aan een wedstrijd te verlagen”, vertelt fysioloog Coen Bongers. ”Het idee is dat ze zo de temperatuurstijging tijdens inspanning compenseren en prestatieverlies voorkomen. Vanuit fysiologisch perspectief is het echter logischer om te koelen wanneer de warmte vrijkomt; dus tijdens de inspanning zelf. Daarom vergeleken wij de gegevens van 28 studies die koelmethoden voorafgaand of tijdens inspanning bekeken.”

  Uit het Nijmeegse onderzoek blijkt dat koeling voorafgaand aan inspanning de sportprestatie met 5,7% verbetert terwijl koeling tijdens inspanning dat met 9,9% doet. Hoofdonderzoeker Thijs Eijsvogels benadrukt dat er wel grote variaties tussen de koeltechnieken te zien zijn: ”Een ijsvest zorgt voor maximale prestatieverbetering tijdens inspanning, terwijl een combinatie van coolpacks en een waterbad weer beter werkt als je voorafgaand aan de wedstrijd wilt koelen. Afhankelijk van de mogelijkheden, zal de optimale koelmethode dus verschillend zijn voor hardlopers, tennissers, wielrenners, voetballers en autocoureurs.”

  Meerwaarde Een andere opvallende bevinding is dat de koeling niet noodzakelijkerwijs tot een lagere lichaamstemperatuur leidt. Volgens de fysiologen is dit te verklaren doordat de sporters beter presteren als ze koeltechnieken gebruiken. Door de koeling kunnen ze op een hoger niveau presteren en wordt er meer warmte geproduceerd in vergelijking met situaties waarin niet gekoeld wordt.

  Op basis van de resultaten concluderen de onderzoekers dat koeling een absolute meerwaarde heeft tijdens inspanning in de hitte. De beste methode koelt met een lage temperatuur en beslaat een groot lichaamsoppervlak. Voor een optimaal resultaat beveelt Eijsvogels aan om koeltechnieken voorafgaand en tijdens inspanning te combineren, terwijl nu vaak de keuze voor een van de twee wordt gemaakt. Toepassing van de juiste koelstrategie kan net het verschil met de concurrentie maken in de (top)sport.

 • Dakar 2017

  Dakar 2017

  Staying cool (and warm) tijdens Dakar.

  Het Maxxis Dakar team, met onder andere Tim en Tom Coronel, is al weer even terug van de Dakar rally 2017. Afgelopen week spraken wij Tim over de avonturen die ze hebben beleefd. Na extreme hitte en vrieskoude dagen, zijn de mannen zeer verdienstelijk over de finish gekomen. Tijdens de zeer hete dagen heeft het hele team gebruikt gemaakt van de hybrid cooling vesten, cooling caps en de kewltowel. “Wat waren de vesten heerlijk om tijdens de hitte zo relax rond te kunnen lopen en arbeid te verrichten” aldus Tim met een smile op z’n gezicht.
  “Vele andere teams kwamen al vragen “wat hebben jullie aan” en stonden er jaloers bij te kijken.” Tim maakt ook gebruik van een aerochill coolingvest, deze heeft hij vele dagen aangehad onder zijn polo om heerlijk koel te blijven. Vanwege de enorme temperatuur verschillen waren er ook hele koude dagen en vooral nachten. Zeker op grote hoogte. Om deze heerlijk behaaglijk door te komen hadden wij Heatpax body en handwarmers meegegeven. Mo, de teamleider, zorgde er elke dag voor dat de heren weer nieuwe meenamen in de buggy’s. In het bivak gingen de heatpax bijna als warme broodjes de service-container uit. RTL GP en andere rally teams kwamen vaak langs om nieuwe te halen.

  Iedereen heeft het al kunnen lezen, in april starten de mannen in de Morocco Desert Challenge. Natuurlijk zullen wij ze weer ondersteunen met onze producten.

  Mocht u graag nog een limited edition cooling cap willen, we hebben er nog een paar beschikbaar. http://www.tben-shop.com/nl/hyperkewl-limited-edition-cooling-cap-maxxis-dakar.html

  Voor advies opmaat of meer willen weten over onze producten mail dan naar sales@techniche-benelux.com